Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου


Μέσα σε δυο αιώνες (15ος - 17ος αιώνας) οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο. Ορισμένες όμως περιοχές παρέμειναν, ήδη από το 1204, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην κυριαρχία των Λατίνων και κυρίως των Βενετών, των Γενουατών και των Φράγκων.








Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου, στα μέσα του 15ου αιώνα, έως και τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στον σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους, ονομάζεται Τουρκοκρατία.


Μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα γίνονταν συνεχώς πόλεμοι στα εδάφη της νότιας Βαλκανικής χερσονήσου, μέχρι οι Οθωμανοί να τα κατακτήσουν και να ολοκληρωθεί η πτώση  της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας .

Οι λόγιοι και οι καλλιτέχνες που κατοικούσαν ως τότε στην Κωνσταντινούπολη,που ήταν η  πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας ή στο Μυστρά,που ήταν το τελευταίο βυζαντινό προπύργιο, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Δύση. 

Πρώτος προορισμός τους ήταν η Ιταλική χερσόνησος, όπου στα χρόνια εκείνα παρατηρούνταν ιδιαίτερη άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών: ήταν η περίοδος της ιταλικής Αναγέννησης. Μαζί με τους λογίους διέφυγαν προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης αριστοκράτες και απόγονοι ευγενών της βυζαντινής αυλής. 
 Τον 15ο αιώνα έγιναν μετακινήσεις πληθυσμών και  στο εσωτερικό της Βαλκανικής  γιατί πολλοί άνθρωποι  για να γλιτώσουν από το στρατό που πλησίαζε,  απομακρύνονταν από τα μέρη που γίνονταν οι μάχες, αλλά δεν μπορούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό .


Οι λόγιοι που κατέφυγαν στο εξωτερικό μετέφεραν στη Δύση γνώσεις και χειρόγραφα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των κλασικών σπουδών και τη διάδοση των βυζαντινών γραμμάτων. Πολλοί απ' αυτούς δίδαξαν σε πανεπιστήμια της Ιταλικής χερσονήσου, άλλοι συνέχισαν την πορεία τους σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία.





View more presentations or Upload your own.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου