Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αυτόχθονες λαοί






ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ    ΛΑΟΙ


Αυτόχθονες λαούς λέμε αυτούς που κατοικούν στη γη των προγόνων τους, που δεν ήρθαν από άλλο τόπο. Δηλαδή τους  ιθαγενείς ή ντόπιους.



Αυτόχθονες λαοί υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. π. χ.
στην Αφρική: οι Βέρβεροι, οι Τουαρέγκ, οι Μασάι, οι Πυγμαίοι, οι Βουσμάνοι, οι Μπαντού
στην Ασία: οι Μογγόλοι, οι Βεδουίνοι
στην Αμερική: οι Ινδιάνοι ( Σιου, Τσερόκοι κλπ)
στην Ωκεανία: οι Αβορίγινες (στην Αυστραλία), οι Μαορί (στην Νέα Ζηλανδία), οι Παπούα ( στην Νέα Γουινέα)
στις Αρκτικές περιοχές:

 οι Εσκιμώοι,  οι Λάπωνες ,οι Σαάμι


 1.Ινουίτ ( Εσκιμώοι)





  Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Στη γλώσσα τους η λέξη Ινουίτ σημαίνει «άνθρωποι» , ενώ η λέξη Εσκιμώος σημαίνει αυτός που τρώει ωμά. Εσκιμώους τους ονόμασαν οι Ευρωπαίοι. 
Εμφανίστηκαν πρώτα στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και μετακινήθηκαν αργότερα στις άλλες αρκτικές περιοχές.

Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια   
   


Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού (το χειμώνα) και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Μετακινούνταν με έλκηθρα, τα οποία έσερναν σκυλιά.




 Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο (παραδοσιακό) τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας όμως ενίοτε και τζιπ -όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων- και κατοικώντας σε χτισμένα σπίτια.

Οι Ινουίτ ζουν στην Αλάσκα, στον βόρειο Καναδά και στη Γροιλανδία, κοντά και γύρω από τον Αρκτικό κύκλο. Έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις παγωμένες περιοχές που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. 


Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους φάνηκε να κινδυνεύει με την γνωριμία με την  μοντέρνα τεχνολογία. Οι Ινουίτ κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να αναβιώσουν τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής των προγόνων τους και να τον προσαρμόσουν στον μοντέρνο. Στις περιοχές που ζουν τα φυτά είναι λιγοστά. 

Έτσι οι Ινουίτ είναι αποκλειστικά κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, πολικές αρκούδες, πουλιά κ.ά. Ψαρεύουν διάφορα ψάρια αλλά και φάλαινες.
Ένα είδος φάλαινας είναι εξαιρετικά πολύτιμο για αυτούς διότι το δέρμα της, που είναι μαλακό, τους προσφέρει όχι μόνο τροφή αλλά και όλη τη βιταμίνη C που χρειάζονται για επιβίωση. Δεν πετάνε τίποτα από ένα ζώο που σκότωσαν.

 Οι πιο γνωστές επινοήσεις τους είναι τα ιγκλού και τα έλκηθρα που σέρνουν ομάδες σκύλων.
Οι Ινουίτ πιστεύουν πως κάθε τι έχει ψυχή: άνθρωποι, ζώα, φυτά, οι δυνάμεις της φύσης, η θάλασσα, ο άνεμος κλπ. Πιστεύουν ακόμα πως όλα είναι συνδεδεμένα, όλες οι ψυχές μεταξύ τους. 


Χαρακτηριστικό είναι ότι ως μεγαλύτερα εγκλήματα θεωρούνται από τους Εσκιμώους το ψέμα και η κλοπή. Όποιος λέει ψέματα ή κλέβει, περιφρονείται απ’ όλους και θεωρείται παρείσακτος της κοινωνίας τους.
Σήμερα οι Ευρωπαίοι έμαθαν στους Εσκιμώους να χρησιμοποιούν, για το ψάρεμα και το κυνήγι τους, πυροβόλα όπλα.
          

«Γιατί ο Γκναρόκ δεν ήρθε χθες το βράδυ; Οι φώκιες το ξέρουν, οι φώκιες το ξέρουν, κι η αρκούδα, η μεγάλη αρκούδα, η μεγάλη αρκούδα με τα μεγάλα δόντια. Γιατί ο Γκναρόκ δεν ήρθε χθες το βράδυ; Το νερό το ξέρει, τα ψάρια το ξέρουν, τα ψάρια που λένε ιστορίες, τα ψάρια που λένε ιστορίες με την ουρά τους, το νερό το ξέρει αλλά δεν το λέει σε κανέναν. Γιατί ο Γκναρόκ δεν ήρθε χθες το βράδυ;…» Τραγούδι των Ινουίτ







Μπορείτε να επισκεφτείτε και τις παρακάτω διευθύνσεις:

2. Αβορίγινες








Οι αυτόχθονες της Αυστραλίας ονομάζονται Αβορίγινες και ανήκουν στη μαύρη φυλή. Είναι αδύνατοι, με πλακουτσωτές μύτες και μαύρα σπαστά μαλλιά.

Ήρθαν από τη νοτιοανατολική Ασία πριν από περίπου 50 χιλιάδες χρόνια. Δεν είχαν μόνιμη κατοικία.

Είναι ο αρχαιότερος νομαδικός λαός που γνωρίζουμε. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί μέχρι σήμερα ο τρόπος ζωής τους παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος. Γι’ αυτό θεωρούνται από τους ανθρωπολόγους πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον προϊστορικό άνθρωπο. Όπλα τους είναι το μπούμερανκ και το ακόντιο.




Στα τέλη του 18ου αιώνα, υπήρχαν 400.000 περί­που αυτόχθονες σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, α­πό τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί.
Δείγμα της τέχνης των Αβορίγινων
Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καθοριστι­κή, καθώς αποδεκατίστηκαν από ασθένειες και οδηγήθηκαν σε αυτοκαταστροφική συ­μπεριφορά μέσω του αλκοολισμού, της αυτοκτονίας σε νεαρή ηλικία, και κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολικών διαταραχών που επέβαλαν οι νέες διατρο­φικές συνήθειες.


Θρησκεία
Δείγμα της τέχνης των Αβορίγινων



Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα.

Κοινωνική κατάσταση





Στους Αβορίγινες χορηγήθηκε πλήρης αυστραλιανή υπηκοότητα το 1967, και συμπε­ριλήφθηκαν στην απογραφή του 1971, με εκτιμώμενο πληθυσμό 140.000 άτομα.




Όσοι Αβορίγινες επέζησαν από τη σκληρότητα των λευκών αποίκων της Αυστραλίας είναι σήμερα ισότιμοι Αυστραλοί πολίτες.
3.Ινδιάνοι



κλικ  στην  εικόνα


Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί.



Αυτός ο λαός χωρίζονταν σε πολλές μεγάλες οικογένειες (φυλές) η καθεμία από τις οποίες είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.  



Προέλευση των ιθαγενών
Με βάση επιστημονικές μελέτες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται από πληθυσμούς που πιθανότατα μετανάστευσαν από τη Σιβηρία και πέρασαν από το Βερίγγειο πορθμό περίπου 9.000-15.000 χρόνια πριν.

Ευρωπαϊκός αποικισμός
Ο ευρωπαϊκός αποικισμός της αμερικανικής ηπείρου άλλαξε για πάντα τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών λαών. Από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, οι γηγενείς πληθυσμοί ρημάζονταν από ασθένειες, εκτοπίσεις, τις πολεμικές διαμάχες και την υποδούλωσή τους από τους Ευρωπαίους. Συνηθισμένες ασθένειες, όπως η ιλαρά κι η ανεμοβλογιά, αλλά και πιο επικίνδυνες, όπως η ευλογιά, αποδεικνύονταν φονικές για τους ιθαγενείς. Ορισμένοι ιστορικοί υπολογίζουν πως μέχρι και το 80% κάποιων γηγενών πληθυσμών πέθανε από ασθένειες που ήρθαν από την Ευρώπη.Οι λευκοί φέρονταν στους Ινδιάνους πολύ άσχημα.  Τους θεωρούσαν απολίτιστους και τους είχαν σκλάβους .  Ήθελαν το χρυσάφι που είχε ο τόπος και γι΄ αυτό τους εκμεταλλεύονταν



ΟΙ ΦΥΛΕΣ




Υπάρχουν εκείνοι που ζουν στις πεδιάδες και ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι του βούβαλου.


Ζουν κυρίως στις κεντρικές πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής και είναι οι:
Σιου, Κομάντσι, Παουνι, Κιοουα, Οσαζ, Σαγιεν, Αραπαχος. 



Αυτοί που ζουν στις ερήμους και τα φαράγγια, είναι οι: Νάβαχος ,οι Τερε ντε Πουέμπλος, οι Χόπι, οι Ζούκι, οι Γιαβαπάι, οι Απάτσι.


 Είναι κυρίως αγρότες και ζουν σε σπίτια κατασκευασμένα από λάσπη πάνω στα βράχια των φαραγγιών. Ζουν κυρίως στην νοτιοδυτική πλευρά της χώρας. Οι Νάβαχος είναι εξαιρετικοί δημιουργοί χειροποίητων αντικειμένων.


Οι Απάτσι εξαίρετοι καβαλάρηδες και κυνηγοί.


Υπάρχουν αυτοί που ζουν δίπλα στα ποτάμια, στις κοιλάδες και τις λίμνες. Είναι οι Ιροκουα, οι Moχίκανς, οι Μαουμι (Μιαμι), οι Κρικ, οι Τσερόκι και οι Χούρον. Είναι αγρότες και καλλιεργούν καλαμπόκι, φασόλια και κολοκύθες. Ζουν στη βορειοανατολική πλευρά. 





Τέλος, εκείνοι που ζουν στα παράλια του Ειρηνικού και ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα. Ψαρεύουν καρχαρίες, φώκιες, φάλαινες και άλλα ψάρια. Είναι οι Χάιντας και οι Νούτκας.

ΙΝΔΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ


«...κάθε τι στη γη έχει τον σκοπό του, για κάθε ασθένεια υπάρχει ένα βότανο για την θεραπεία της, κάθε άνθρωπος έχει μια αποστολή.»

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής έζησαν 

αγαπώντας και τιμώντας πάνω από όλα 

την φύση.


Μια Ινδιάνικη ιστορία γεμάτη νόημα!!




Ένα βράδυ ένας γέρος Ινδιάνος της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων, και του είπε: Γιε μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο λύκων που υπάρχουν μέσα σε όλους μας.

O ένας είναι Το Καλό       Ο άλλος είναι το Κακό

η χαρά                                 · ο θυμός
η ειρήνη                               · η ζήλια
η αγάπη                                · η θλίψη
η ελπίδα                               · η απογοήτευση
η ηρεμία                                · η απληστία
η ταπεινοφροσύνη                 · η αλαζονεία
η ευγένεια                            · η αυτολύπηση
η φιλανθρωπία                      · η ενοχή
η συμπόνια                           · η προσβολή
η γενναιοδωρία                  · η κατωτερότητα
η αλήθεια                              · τα ψέματα
η ευσπλαχνία                        · η ματαιοδοξία

Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του: "Ποιος λύκος νικάει;"



Ο γέρος Ινδιάνος απάντησε απλά... «Αυτός που ταΐζεις» 


Ένας θρύλος λέει ότι, όταν οι λευκοί άνθρωπο  θα έχουν μολύνει τα ποτάμια και θα έχουν καταστρέψει τα δάση και όταν θα έχουν


τελειώσει με τη ζωή πάνω στη γη, την τελευταία στιγμή,θα εμφανιστεί μια φυλή ανθρώπων οι λεγόμενοι Πολεμιστές του Ουράνιου Τόξου, που θα σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή.


Μορείτε να επισκεφτείτε και τις παρακάτω ιστοσελίδες
Ακόμη, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πιο κάτω βίντεο :










4.Kayapo-οι άνθρωποι από τον τόπο του 

νερού


Οι Kayapo είναι μια φυλή, αυτοχθόνων λαών   στη Βραζιλία, 

στις πεδιάδες νότια από τη λεκάνη του Αμαζονίου και κατά μήκος  των παραποτάμων του.


Ονομάζουν τη φυλή τους Mebengokre, 

που σημαίνει:


 "οι άνθρωποι από τον τόπο του νερού".





Το 2003 ο πληθυσμός της φυλής ήταν 7.096 άνθρωποι






Κατοικούν σε χωριά που έχουν δώδεκα καλύβες, από τις οποίες η κεντρική αποτελεί τόπο συγκέντρωσης για τους άντρες του χωριού, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα της κοινότητας.










Πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους έμαθαν πως να ζουν απλά από τα έντομα,όπως οι μέλισσες. 

Για το λόγο αυτό, οι μητέρες και τα παιδιά ζωγραφίζουν τα σώματά τους με σχέδια που μοιάζουν με αυτά των εντόμων. 

Πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να επικοινωνούν με το Πνεύμα,που υπάρχει παντού-στο δάσος,στο ποτάμι κ.ά.








Μερικοί από τους άνδρες, κυρίως ηλικιωμένοι,  έχουν στο κάτω χείλος τους δίσκους. 

Οι νεώτεροι δεν ακολουθούν πια αυτήν την παράδοση.

Οι γυναίκες ξυρίζουν τα μαλλιά τους σε σχήμα V 
και οι άνδρες βάζουν φτερά δεμένα με ένα  σχοινί στο κεφάλι τους.
Τα  φτερά συμβολίζουν το σύμπαν, ενώ το σχοινί συμβολίζει το σχοινί που χρησιμοποίησε ο πρώτος Kayapo, που πιστεύουν ότι έπεσε από τον ουρανό.









Στη ζωή των Kayapo τα πάντα 

είναι κοινά για όλους. Κάθε οικογένεια έχει την δική της περιουσία (σπίτι, γη, εργαλεία), αλλά όλα γίνονται για το κοινό καλό του χωριού. Στο τέλος της ημέρας κανείς δεν μένει πεινασμένος.
Όσα ψάρια ψαρέψουν, όσα φρούτα μαζέψουν είναι για όλους.
















5.Η φυλή των Himpa στην Ναμίμπια


Οι Himpa, είναι μια φυλή που αποτελείται από 20.000-50.000 ανθρώπους, νομάδες κυρίως, που ζουν στην περιοχή Kunene στην βόρεια Ναμίμπια, στην Αφρική.


Ναμίμπια


Η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία. 

Εκτρέφουν βοοειδή και αιγοπρόβατα.




Τα μέλη μιας οικογένειας κατοικούν σε μια μικρή 

κυκλική καλύβα. Οι γυναίκες ασχολούνται με το 

μεγάλωμα των παιδιών, φροντίζουν και τα παιδιά 

άλλων γυναικών, αρμέγουν τις αγελάδες, 

κουβαλούν νερό, χτίζουν τα σπίτια τους. 












Οι Himpa, άντρες και γυναίκες, φορούν λίγα ρούχα. Οι γυναίκες κυκλοφορούν, φορώντας μόνο φούστες που τις έχουν φτιάξει από δέρματα ζώων σε διάφορα χρώματα.




Οι Himpa είναι μια φυλή που έχει καταφέρει να κρατήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων τους. Σε αυτό έχει συντελέσει η απομόνωσή τους από εξωτερικές επιρροές, αφού ζουν σε μια σκληρή περιοχή της ερήμου.


 Εμπόδισαν την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, που θα πλημμύριζε την γη των προγόνων τους. Η κυβέρνηση της Ναμίμπια έχει φτιάξει κινητά σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να μορφώνονται.





6.Dukha-οι άνθρωποι της στέπας

Στην απέραντη στέπα της Μογγολίας, στα βόρεια της χώρας, εκεί όπου η φύση είναι πανέμορφη αλλά οι συνθήκες ζωής σκληρές, εκεί επιβιώνουν εδώ και 3.000 χρόνια οι Dukha.


Μογγολία




















Οι Dukha ή Duhalar ή Tsaatan στα Μογγολικά είναι νομάδες κτηνοτρόφοι. Ασχολούνται με την εκτροφή των ταράνδων. Ζουν σε μικρές ομάδες σε κωνικές σκηνές, οι οποίες ονομάζονται
alajy og και απλώνονται σε έκταση περίπου 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων. 




Αγωνίζονται να κρατήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, ο οποίος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την εκτροφή των ταράνδων.



 Οι Dukha από μικροί μαθαίνουν να ιππεύουν τους ταράνδους, συχνά χωρίς σέλες.


Η ζωή για τη φυλή Dukha είναι απλή και σκληρή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί σε 40 °C κάτω από το μηδέν, το χειμώνα. Ενώ αρχίζουν να ενσωματώνουν στοιχεία του σύγχρονου κόσμου, όπως μπαταρίες και κεραίες, στην καθημερινή ζωή τους, το κάνουν με το δικό τους ρυθμό. Ενδιαφέρονται να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αλλά θέλουν να το κάνουν με τους δικούς τους όρους.




Περίπου 37 οικογένειες-180 άτομα-συνεχίζουν να ζουν νομαδικά και να εκτρέφουν κοπάδια ταράνδων ακριβώς όπως έκαναν οι πρόγονοί τους, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όσοι συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους-μια ζωή στην ύπαιθρο με τους ταράνδους τους.










7.Μπαντού






Οι Μπαντού είναι άνθρωποι της Αφρικής και ζουν στην τροπική ζώνη, στη ζώνη του Ισημερινού. Είναι μια ομάδα 400 και πλέον συγγενικών εθνών της Αφρικής που τις ενώνει κυρίως μια κοινή γλωσσική οικογένεια αλλά και ήθη, έθιμα και παραδόσεις.



Κατοικούν  σε μια περιοχή που εκτείνεται από το νότιο Καμερούν, τη νοτιοδυτική Κένυα και το βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό μέχρι τη Νότια Αφρική.

 


  
Οργάνωση 
Οι Μπαντού είναι οργανωμένοι σε εθνικές ομάδες, στην κάθε μια από τις οποίες ηγείται ένας αρχηγός, ο οποίος δεν εκλέγεται αλλά κληρονομεί τη θέση του. 

 Ασχολίες
Οι γυναίκες ασχολούνται συνήθως με τη γεωργία.Συλλέγουν βολβούς, κάμπιες, μέλι και τερμίτες. Οι γυναίκες και τα παιδιά μαζεύουν καρπούς από τα δέντρα. 





Οι άντρες ασχολούνται με τη γεωργία, τη μεταλλουργία, το κυνήγι και την κτηνοτροφία όπου είναι δυνατό. Επειδή το έδαφος των τροπικών δασών είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να το καλλιεργούν.
Καλλιεργούν μανιόκ, από το οποίο φτιάχνουν το ψωμί τους, καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα φυτά.



'Εργο των ανδρών αποτελεί το κυνήγι ζώων, όπως αντιλόπες, χοίρους και πιθήκους αλλά και από αλιεία. 





Το δάσος τούς παρέχει όλα όσα χρειάζονται, από υλικά για τις καλύβες τους, μέχρι υλικά για τις κυνηγετικές τους ανάγκες.



Έχουν καλή σχέση με τους γειτονικούς λαούς και αποκτούν γεωργικά προϊόντα, μεταλλικά εργαλεία, αλκοόλ και καπνό με ανταλλαγή.




 Επικοινωνία
Εκτός από τη γλώσσα "μπαντού" έχουν και μια δική τους "γλώσσα". Αυτή εκφράζεται με τραγούδι χωρίς λόγια αλλά με ήχους και κραυγές. Με αυτή τη γλώσσα, οι Μπαντού επικοινωνούν με τα πνεύματα του δάσους και τους ζητούν να είναι γενναιόδωρα. 




     8..Άντρες της φυλής των Μασάι, Κένυα
Χορεύουν έναν παραδοσιακό χορό.
Οι νομάδες βοσκοί Μασάι, της ανατολικής Αφρικής, χωρίζουν το έτος σε δύο μέρη: το έτος της αφθονίας κατά την διάρκεια των βροχών και το έτος της πείνας.



(9 Αυγούστου 2009) – Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ


Οι αυτόχθονες λαοί του κόσμου - 370 εκατομμύρια σε 70 χώρες – φρουρούν μερικές περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Οι γλώσσες τους αποτελούν την πλειοψηφία των γλωσσών του κόσμου, ενώ οι παραδοσιακές τους γνώσεις, η πνευματική τους ποικιλομορφία και ο βιώσιμος τρόπος ζωής τους συνεισφέρουν ανεκτίμητα στην κοινή κληρονομιά μας.
Η υιοθέτηση το 2007 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων αποτελεί ορόσημο στον αγώνα των αυτοχθόνων λαών για δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα και ανάπτυξη. Πρόσφατα, έχουν γίνει επίσης βήματα και σε εθνικό επίπεδο. Κάποιες κυβερνήσεις ζήτησαν συγγνώμη από τους αυτόχθονες για τις αδικίες του παρελθόντος, ενώ άλλες έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Παρόλα αυτά, οι αυτόχθονες ανήκουν ακόμη στους πιο περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, υφιστάμενοι με δυσανάλογο τρόπο τη φτώχεια και την ανεπαρκή πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πολλοί αντιμετωπίζουν καθημερινά τις διακρίσεις και τον ρατσισμό . Πολύ συχνά, η χρήση των γλωσσών τους απαγορεύεται και απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ η γη τους θυσιάζεται για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και την αποδάσωση.
Οι αυτόχθονες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα υγείας γεγονός που συνδέεται με τη φτώχεια, τον υποσιτισμό, την μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας εστιάζει στην απειλή του HIV/AIDS. Είναι ανάγκη οι αυτόχθονες λαοί να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στις αναγκαίες υποδομές για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προστασία.
Ειδικά η ανεπαρκής πρόοδος στον τομέα της υγείας, μας δείχνει το ανυποχώρητο και βαθύ κενό που υπάρχει σε πολλές χώρες ανάμεσα στην επίσημη αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων και της πραγματικότητας. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρακαλώ τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να δράσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα σε πλήρη συνεργασία με τους αυτόχθονες λαούς για να κλείσουν αυτό το κενό.
Διεθνής Ημέρα Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου