Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ & ΤΡΟΦΙΚΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ


Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα





ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ





Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί δηλαδή όλοι οι μικροοργανισμοί,όλα  τα φυτά ,όλα  τα  ζώα που ζουν σε μια περιοχή αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής που δεν έχουν ζωή , όπως η ηλιοφάνεια, το είδος του εδάφους, η θερμοκρασία καθώς  και οι σχέσεις μεταξύ τους αποτελούν ένα οικοσύστημα.

Τα ζώα, τα φυτά, αλλά και κάποιοι, μικροί κυρίως, οργανισμοί, που βοηθούν στην αποσύνθεση των φυτών και των ζώων αποτελούν τα έμβια στοιχεία του οικοσυστήματος (γιατί έχουν ζωή).

Το νερό, το έδαφος, ο αέρας, το φως του ήλιου, το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο τόπος εί­ναι τα άβια στοιχεία του οικοσυστήματος (γιατί δεν έχουν ζωή).

Δασικό οικοσύστημα




Οικοσύστημα λίμνης

Οικοσύστημα μπορεί να είναι μια έρημος, ένα λιβάδι, ένα δάσος ή ένα ποτάμι, αλλά και μια πόλη ή ακόμη και το διαμέρισμα που μένεις!

Οικοσύστημα λίμνης



θαλάσσιο οικοσύστημα


















ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ -ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ


Οι ζωντανοί οργανισμοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή λέγονται αυτότροφοι ή παραγωγοί.
 Χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου, για να φωτοσυνθέσουν ή να παράγουν την τροφή τους και είναι τα φυτά και το φυτοπλαγκτόν.


.
Οι ζωντανοί οργανισμοί που εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται για να ζήσουν τρώγοντας φυτά ή άλλα ζώα λέγονται ετερότροφοι ή καταναλωτές.





Τροφικές    αλυσίδες

Κάθε οργανισμός σε ένα οικοσύστημα τρέφεται από κάποιον ή κάποιους άλλους. Βρίσκοντας «ποιος τρώει ποιον» μπορούμε να τοποθετήσουμε τους οργανισμούς σε μια σειρά, έτσι ώστε ο καθένας να αποτελεί τροφή για τον επόμενο.
Πρώτα τοποθετούμε τα φυτά (αυτότροφοι οργανισμοί) στη συνέχεια τα φυτοφάγα ζώα μετά τα σαρκοφάγα και τέλος τα παμφάγα.
Η αλυσίδα που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο λέγεται τροφική αλυσίδα.








τροφικές αλυσίδες













 Η έλλειψη ή η εξαφάνιση ενός κρίκου της αλυσίδας

  δηλαδή ενός οργανισμού

δημιουργεί κινδύνους και για τους υπόλοιπους κρίκους 

- οργανισμούς.





Τροφικά πλέγματα

Οι τροφικές σχέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες απ' ό,τι μπορεί να φανεί στις τροφικές αλυσίδες, αφού όλα τα ζώα τρώνε περισσότερα από ένα είδη τροφής. 

Για παράδειγμα, οι βάτραχοι δεν τρέφονται μόνο με ακρίδες αλλά και με άλλα έντομα και οι αλεπούδες δεν τρέφονται μόνο με κότες. Κάθε ζώο ή φυτό μπορεί να γίνει τροφή για πολλά διαφορετικά είδη ζώων, άρα μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία τροφικές αλυσίδες. 

Η απεικόνιση των τροφικών σχέσεων στο οικοσύστημα είναι πληρέστερη στα τροφικά πλέγματα, που δείχνουν περισσότερες από μία τροφικές σχέσεις κάθε φορά.

τροφικά πλέγματα






ΤΡΟΦΙΚΗ  ΠΥΡΑΜΙΔΑ


παιχνίδια
Βρες ποιος τρώει ποιον κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα


 


φτιάξε τροφικές αλυσίδες








θες να μάθεις και άλλα για το οικοσύστημα;

κάνε κλικ στην εικόνα 

 







παρουσίαση μαθήματος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου